miercuri, 5 mai 2010

Piper


Piperul este acel condiment cu o puternica aroma iute, usor iritanta pentru nasurile noastre, dar fara de care mancarea noastra nu ar avea acelasi gust.
Se gaseste in patru variante: alb, negru, verde si rosu. Culorile se obtin in functie de perioada de culegere.
Cel mai raspandit la noi este piperul negru.
Piperul verde este piperul cules primul, atunci cand nu este inca copt, de aceea nu are nici tarie si nici o aroma foarte puternica.
Piperul negru este piperul verde sau chiar galbui care este pus la uscat devenind astfel piperul pe care il cunoastem.
Piperul rosu este piperul copt, ajuns la deplina maturitate, dar care nu este chiar asa de iute ca cel negru insa un pic mai aromat.
Piperul alb este piperul rosu care este supus unui tratament special de indepartare a cojii. Se spala timp de o saptamana pana cand se indeparteaza toata coaja. Nu are iuteala si nici taria celui rosu.

Cum pastram piperul?
Cel mai bine il pastram boabe. In rasnita.

Rasnitele butoias erau cele mai bune. Sincer.
Piperul macinat trebuie pastrat neaparat in recipiente care se inchid ermetic, altel isi piere din proprietati, sau cum spune bunica mea, se rasufla. In rasnita pot fi puse toate tipurile de piper. Exista pe piata cativa ambalatori de condimente care au scos borcanele cu mix de piper cu tot cu rasnita. Sunt OK. Se inchid ermetic, macina cam mare dar preturile sunt destul de piperate, pentru piper.

La ce foloseste piperul?
In primul rand la condimentat mancarea. Apoi ca si medicament.
La mancare. Il folosim aproape la orice fel de mancare.
Boabe. Il folosim la muraturi, la pastrame, la pilafuri, la mancarea de fasole, si in general la mancarurile de leguminoase.
Praf sau macinat la aproape toate mancarurile: legume, peste, pui, porc, oaie, vanat, chiar si la salate. Multi spun ca e bine sa il pui la sfarsit atunci cand gatesti la cuptor, dar eu il pun de la inceput ca sa poata sa-si lase aroma si iuteala.

Piperul poate fi folosit si ca medicament.
In principal, uleiurile volatile pe care le contine au un efect antiinfectios puternic asupra cailor respiratorii, stimuleaza procesele digestive, stopeaza varsaturile, actioneaza asupra aparatului cardiovascular si chiar asupra metabolismului. In cantitati moderate, piperul negru stimuleaza sistemul imunitar si contribuie la detoxifierea ficatului, deasemenea grabeste arderile de grasimi, dar sa stiti ca nu se realizeaza un regim de slabit pe baza lui.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu